Föreningens och husens historia
Bostadsrättsföreningen Njord bildades och registrerades i december 1943 i samband med att två flerbostadshus skulle uppföras på fastighetsbeteckningarna nr 3 och nr 5 i kvarteret Njord i de centrala delarna av Köping stad. Området som skulle bebyggas var omgivet av gatorna Prästgärdsgatan, Nygatan och Murmästaregatan.
Byggentreprenör var firman Anders Diös AB som på den tiden var engagerad i många byggprojekt i staden. Det första av föreningens hus (Njord 3) med 27 lägenheter, stod klart 1944 och året därefter färdigställdes byggnationen av det andra och mindre huset (Njord 5), med 12 lägenheter.
Under de år som har gått sen dess så har föreningen haft många förtroendevalda och aktiva medlemmar som på ett klokt och sunt sätt förvaltat och skött om fastigheterna. Både sett ur ett ekonomiskt och ett miljömässigt perspektiv. Som ett exempel på det senare kan nämnas att uppvärmning via oljeeldning övergavs redan 1973 då fastigheterna anslöts till kommunens fjärrvärmenät.
Men trots god omvårdnad så sätter tidens tand sina spår och 1986 var det dags för den första större renoveringen av husen. Det blev nya portar i samband med införandet av ett kodlås-system i entrédörrarna. Samtliga fönster och balkongdörrar ersattes med nya med 3-glas, vilket gjorde att bostäderna blev mer välisolerade och energisnåla samtidigt som trafikbuller och ljud minskade utifrån.
1989 genomgick husen en yttre förvandling när en fasadrenovering genomfördes. Båda fastigheterna tilläggsisolerades utvändigt och den tidigare brungråa putsen täcktes av en ny och mer tilltalande yttre fasad av gulfärgad betongsten. Samtidigt monterades den centrala tv-antennen ner när husens bostäder anslöts till Köpings Bostads AB:s distribuerade kabel-tv-nät med ett stort utbud av kanaler.
Året 1993 gjordes en stor och omfattande inre renovering av fastigheterna. Husens gamla stamledningar byttes ut och köks- och badrumsinteriörer med tillhörande utrustning blev nya.
En takrenovering genomfördes på båda husen under året 1995. Takpappen lades om och de röda gamla tegelpannorna byttes ut mot nya betongpannor i samma färg.
1999 byggdes ett sophus anpassat för källsortering. Samtidigt utbyttes ett gammalt staket/plank vid fastighetsgränsen mot parkeringen utanför Hemköp. Eluttag för motorvärmare installerades för de 12 bilplatserna på föreningens sida av staketet. Två år därefter byggdes en carport genom att staketet kompletterades med en takutbyggnad.
Postboxar monterades i trappuppgångarna och lägenheternas gamla ytterdörrar byttes ut till säkerhetsdörrar 2003. Förutom att de nya dörrarna var säkrare mot inbrott och bränder så minskade de även ljud från uppgångarna att fortplantas in till lägenheterna, vilket givetvis var positivt för de boende.
För allmän trevnad och med tanke på de medlemmar som inte har tillgång till balkong, så uppfördes en stenlagd uteplats med vindskydd och trädgårdsmöbler på fastighetens innergård 2012.
Under sensommaren 2018 påbörjades en ordentlig renovering av husens balkonger. Betongplattorna reparerades grundligt och målades. De gamla balkongräckena byttes ut mot nya räcken med en annan utformning och en lite mer framträdande färgsättning.
Till en början sköttes all ekonomisk förvaltning i egen regi av bostadsrättsföreningen. Men 1981 efter att en av styrelsens verkliga veteraner och trotjänare ville trappa ned på sina arbetsinsatser efter 35 år som ledamot, kassör och vicevärd i föreningen, så lades delar av de administrativa och ekonomiska sysslorna ut till företaget Adeförvaltning AB. Detta Uppsala-bolag skapades 1957 av Anders Diös med avsikten att kunna erbjuda förvaltningstjänster till fristående bostadsrättsföreningar.
Året 2001 förvärvade ISS Sverige AB företaget Adeförvaltning AB som inkorporerades i ISS Facility Services AB. Sommaren 2017 övertog Riksbyggen den del av ISS verksamhet som sköter föreningens ekonomiska förvaltning. Verksamheten placerades i ett dotterbolag som till en början fick namnet RB Fastighetsägare vilket ändrades till Simpleko AB några år senare.
Fastighetsskötseln och den tekniska förvaltningen sköttes också internt av föreningen fram till mitten av 80-talet. Föreningen hade en förordnad portvakt med tillhörande tjänstebostad fram till 1985. Efter detta lades arbetet ut till externa aktörer och för tillfället är det HSB Förvaltning i Mälardalen AB som bistår föreningen med den biten.
Bostadsrättsföreningen justerade sitt namn 1989. Brf Njord ändrades till brf Njord 8 i samband med att kommunens fastighetskontor slog ihop fastighetsbeteckningarna Njord 3 och 5 till en beteckning med namnet Njord 8.